AFSKAF FATTIGDOM

Ved køb af Konsjös kaffe hjælper du direkte med FN´s Verdensmål nr 1 - Afskaf fattigdom. Vi siger nej tak til fattigdom og underbetaling. Vi mener at god forretning er god for alle, og at alle i hele forretningskæden skal have fair behandling og betaling. Omtanke hele vejen rundt, det er Konsjös.

I vores kaffeimport har vi fokus på verdensmål nr. 1. Burundi, hvor vi køber vores kaffe, er et af verdens fattigste lande. 85 % af befolkningen arbejder med landbrug, og kaffe står for 80 % af Burundis eksport. Det betyder, at der er noget helt galt med priser og fortjeneste på kaffe i forhold til dem som arbejder i marken og gør alt det hårde arbejde. Kaffepriserne i Burundi er statsreguleret, og man kan derfor ikke bare betale overpriser, hvilket heller ikke er en bæredygtig langsigtet model.

Vi arbejder sammen med et kooperativ som er ejet af cirka 300 familier. De 300 familier ejer hver deres eget mikrolot med kaffetræer og er medejere af vaskestationen. På den måde får de både fuld betaling for deres kaffebønner ved levering til vaskestationen og overskudsdeling når den fælles kaffehøst er solgt. For os sikrer det, at betalingen for kaffen går direkte til bønderne og ikke til fordyrende mellemled.

Udover det, så giver Konsjös for hvert kilo kaffe vi rister 25 kr. til vores projekter, og vores mål er at vi indenfor de næste 2 år sammen med dig, sørger for at alle familierne i vores kooperativ har fået både en køkkenhave, skoleuniform og sundhedsforsikring.

De tre kerneområder vi har identificeret i forhold til, hvor vi bedst muligt kan hjælpe vores kaffebønder ud af fattigdom er;

Køkkenhaver - Fejlernæring (pga. fattigdom) er et kæmpe problem i Musema. Vi vil derfor sørge for at hver af vores 300 familier får deres egen køkkenhave og uddannelse i hvordan de bruger den bedst og bliver selvforsørgende.

Skolegang - Uddannelse er vigtig for den næste generation. Folkeskole er gratis i Burundi, men man må kun komme i skole, hvis man ejer en skoleuniform. Der har de fleste familier ikke råd til at købe, så vi vil sørge for at alle børn i vores 300 familier, får en skoleuniform.

Sundhedsforsikring.

Hvis man bliver syg, er det vigtigt at komme til lægen hurtigt, så sygdommen ikke udvikler sig. Men hvis man ikke har et sundhedskort, er det meget dyrt at besøge en læge, hvilket de fleste ikke har råd til. Vi vil derfor sørge for at alle vores 300 familier får et sundhedskort, så de har mulighed for læge og sygehusbesøg.

Så det er ikke kun fordi kaffen er specialty kaffe, at den giver dig god smag i munden, men fordi du er med til at gøre en forskel for dem, der hver dag knokler for at du kan nyde en perfekt kop kaffe.

 

RENT VAND OG SANITET

Ved køb af Konsjös vin hjælper du direkte med FN´s Verdensmål nr. 6 - Rent vand og sanitet til alle.

Vi har i de sidste 6 år arbejdet for at skaffe rent drikkevand til den vestlige del af Zambia, og vi har indtil videre bygget 13 vandbrønde, hvilket har givet rent drikkevand til over 10.000 mennesker i samarbejde med Water Well Project i Zambia.

Udover at Water Well er yderst økonomisk gennemsigtigt og veldokumenteret, har vi valgt at støtte netop dette projekt, da vi har personligt kendskab til folkene, der står bag. Vi har selv været i Zambia og overset arbejdet med brøndene, og vi har sikret os at arbejdet bliver udført efter et helhedsprincip.

Det handler ikke om bare at bygge en brønd og så forlade landsbyen igen. Inden en brønd bliver installeret, gøres der et kæmpe forarbejde, landsbyen er selv med til at bygge brønden, og i alle landsbyer bliver der lavet en ”water committee” som har ansvar for vedligeholdelse af brønden.

Den vestlige del af Zambia er det mest ”ruel” område i Zambia, hvor 3 ud af 5 børn dør inden 5-årsalderen. Når en landsby får en brønd installeret, falder det med 40 %. Når de yderlige får ordentlige sanitetsforhold, falder det yderlige 40 %.

For hver flaske vin vi sælger, giver vi 10,-kr. til vores brøndprojekter og på den måde laver vi vin til vand.

En brønd koster omkring 20.000 kr. og giver rent vand til cirka 1.000 mennesker. Se mere på www.vinmedhjerte.dk som er virksomheden bag Konsjös

 

LIVET PÅ LAND

Ved køb af Konsjös Te hjælper du direkte med FN´s Verdensmål nr. 15 – Livet på land.

Vi siger nej tak til fældning af verdens regnskove og dermed mindre biodiversitet. Te er verdens mest solgte drik, og ved konventionelle teplantager fælder man skov for at gøre plads til at dyrke te monokromt. Vores te importerer vi fra Monsoon Tea i Thailand. Deres mission er at hjælpe de lokale stammer, som lever i den nordlige del af Thailand, med at dyrke te ind i regnskoven, i stedet for at fælde skoven, og tjene penge på den måde. Så alt vores te vokser inde i skoven mellem alle de andre forskellige arter, og dermed bevarer biodiversiteten.

Så når du køber te hos Konsjös er du med at bevare livet på land, og med at støtte små lokaler bønder i Thailand